Formatarea condiționată a unui rând în funcţie de condiţia de pe o coloană

După cum sugerează, prin intermediul expresiei „formatare condiţionată” vom remarca modficarea aspectului unei celule sau a unei arii, dacă este îndeplinită una sau mai multe condiţii. Formatarea condiţionată aduce un avantaj în analiza anumitor date dintr-o foaie de calcul. A aplica o regulă de formatare asupra aceleaşi celule, unde este aplicată condiţia este relativ simplu.

Fig. 1

În cazul în care ne dorim ca întregul rând să fie colorat, în funcţie de condiţia pe care o întâlneşte în celula dintr-o coloană, lucrurile devin un pic (nu exagerat) mai dificile.

Fig. 2

Să presupunem că, dacă rezultatul exerciţiului (din coloana O) din figura 1 este mai mare de 7000, întregul rând să se coloreze cu o nuanţă de albastru. Pentru aceasta, vom selecta întreaga arie (A5:O24), apoi vom naviga în meniul Home, opţiunea Conditional FormattingNew Rule (figura 2). În formularul respectiv alegem ultimul tip de regulă (Use a formula to determine which cells to format). În textbox-ul care apare, vom scrie =$O5>=7000.

Fig. 3

Este important a se remarca că vorbim de o referinţă mixtă, simbolul dollar fiind aplicat numai coloanei O, doar acolo aplicându-se condiţia, dar vom lăsa relativ numărul care indică rândul, astfel încât colorarea să se facă în funcţie de condiţia aplicată pe rândul respectiv. Se alege, apoi, apăsând butonul Format, tipul de formatare, apoi se apasă Ok, pentru a închide formularul Format Cells şi, încă o dată Ok pentru a închide formularul de editare a regulii (figura 3). Rezultatul este cel redat în figura 4.

Fig. 4

Dacă se mai doreşte un alt prag – de exemplu, să fie colorate cu o nuanţă de portocaliu – se pot urma aceeaşi paşi, dar introducând formula =$O5>=10000.

Fig. 5

La fel de bine, având selectată aria A5:O24, se poate alege din meniul Home, opţiunea Conditional FormattingManage Rules (deja se vede vechea formulă).

Se apasă butonul New Rule (figura 5), de unde sunt urmaţi paşii anteriori. După alegerea variantei de formatare, revenind în managerul de reguli de formatare condiţionată, vom constata că, dacă apăsăm butonul Apply, se aplică, deja regula creată, după cum se vede în figura 6.

Fig. 6
 

Author: Ovidiu.S

Suficient de pasionat de această zonă profesională ca, în cazul în care ştiu ceva - cât de puţin - să împărtăşesc cu alţii.

Lasă un răspuns