Este o perioadă în care, date fiind vitregiile cauzate de pandemie, absolvenţii de facultate sunt nevoiţi să încarce documentele pe platforme online, de regulă în format .pdf. Din varii motive, dimensiunea acestor fişiere nu poate fi prea mare. În acest tutorial, încerc să explic succint o procedură destul de eficientă de a obţine pdf-uri de dimensiuni rezonabile folosind aplicaţia pe care o are, în general, toată lumea – Microsoft Word.
După cum se poate vedea, în figura 1, am ales o imagine destul de mare (aproape 7MB), pe care o folosim ca testare. Presupunem că este unul din documentele scanate/fotografiate pe care ar trebui să-l încărcaţi ca .pdf pe o platformă.

Inserare imagine în document
Alegând Microsoft Word-ul pentru a realiza conversia (am ales această variantă, evitând astfel să apelez la aplicaţii mai puţin familiare ca mod de lucru, poate, pentru unele persoane), creăm un nou document. Din meniul Insert, butonul Pictures ne va ajuta să căutăm imaginea pe care dorim să o încărcăm (figura 2).

Comprimarea imaginii
În principiu, Word-ul va încorseta imaginea la dimensiunile maxime pe care le permite pagina, aceasta ducând automat la micşorarea dimensiunii imaginii, faţă de fişierul original. Însă, pentru a obţine maxim din ceea ce presupune micşorarea dimensiunii viitorului fişier .pdf, dând clic pe imaginea respectivă, vom constata că, în dreapta meniurilor apare unul special – Format.

Se apasă butonul Compress Pictures, după cum se vede în figura 3. Formularul care apare, ne dă posibilitatea alegerii din câteva niveluri de compresie: se poate merge pe varianta utilă încărcării în e-mail-uri – E-mail (96 ppi) -, care face fişiere cât mai mici (cu oarecare risc al pierderii din calitate sau varianta pentru printare – Print (220ppi) -, aceasta oferind aceeaşi dimensiune precum alegerea opţiunii Use document resolution.
În cazul în care lucrarea de absolvire (licenţă, disertaţie etc.) este deja finalizată (la data la care ne aflăm mulţi absolvenţi deja au finalizat procedura de înscriere), se mai poate ajusta, în aceeaşi manieră ca cea descrisă de mai sus, imaginile din lucrarea respectivă care, altfel, riscă să crească dimensiunea pdf-ului, chiar şi pe la vreo sută de megabiţi.
Salvarea ca pdf
După ce se realizează comprimarea, se dă clic pe meniul File, de unde se alege opţiunea Export (la unele versiuni mai vechi de Word, opţiunea de conversie în PDF se poate regăsi în Save As), apoi clic pe Create PDF/XPS Document şi se apasă butonul Create PDF/XPS (figura 4).

În figura 5 (cea care apare şi în antetul articolului) se poate vedea o comparaţie privind dimensiunea fişierelor, în funcţie de tipul de comprimare aleasă.

Am marcat, în figura 5, colţul din dreapta jos a explorer-ului pentru a evidenţia modul rapid de comutare a tipului de vizualizare a fişierelor, astfel încât să se poată vedea dimensiunea acestora.