Export simplu în Excel

Cel mai frecvent format pentru exportul din MySQL&PHP este ca CSV. Totuşi, pentru că limba română are nişte diacritice atipic adaptate mediului online, ar fi necesar ca cel care deschide un astfel de fişier în Excel, să o facă într-o manieră mai tehnică, adică, din meniul Data, să aleagă opţiuntea From Text/CSV şi să aibă în vedere alegerea tipului UTF-8 sau Central European (Windows), după caz. De asemenea să aleagă bine delimitatorul coloanelor.

O variantă mai comodă pentru utilizator, ar fi „fotografierea” tabelului din PHP ca un pseudo-Excel. De fapt, deşi se va descărca cu extensia .xls vizualizarea în Notepad a unui astfel de fişier arată conţinut HTML pentru respectivul fişier. Un singur impediment cvasi-neimportant este că, la deschiderea fişierului, va apărea o înştiinţare că formatul şi extensia nu s-ar potrivi. Însă se va deschide fără probleme.

În acest scop, vom avea un fişier cu conţinutul paginii PHP, dar ceea ce se va dori a fi exportat, va fi asignat unei variabile (în acest caz, $tabel).

Fisierul initial

Fisierul pentru export

După cum se poate observa în scriptul anterior, fişierul pentru export preia variabila $_SESSION['tabel'] urmând a fi „împinsă într-un fişier cu extensia .xls.

Se poate, foarte bine ca numele fişierului excel să provină dintr-o variabilă, astfel încât să fie particularizat exportul. 

 

Author: Ovidiu.S

Suficient de pasionat de această zonă profesională ca, în cazul în care ştiu ceva - cât de puţin - să împărtăşesc cu alţii.

Lasă un răspuns