Ajutoare în + de la Notepad++

Aplicaţia Notepad++ este mult, mult mai departe, ca utilitar, decât strămoşul său – simplul Notepad. Astfel, opţiunile oferite simplifică mult lucrul celor care se „învârt” în zona „code”-urilor.

Voi încerca aici, pe parcurs, să tot adaug unele opţiuni dragi/utile mie, ceea ce înseamnă că această pagină va tot fi updatată… din când în când.

Eliminare automată a anumitor atribute HTML/CSS

Dacă vom copia în Worpress, de exemplu, anumite elemente din Word (text, tabele, figuri), s-ar putea să constatăm că au anumite particularităţi, care ar fi bine să fie eliminate.

Atributul STYLE

Păţesc deseori acest lucru, când copii tabele: îmi „oferă” automat şi anumite lăţimi ale coloanelor, folosind atributul „style”, care nu sunt la fel de elegante pe o pagină Web. Dacă tabelul are multe coloane şi destule rânduri s-ar putea ca înlocuirea clasică să ia ceva timp.

O soluţie practică ar fi următoarea: intrarea în formularul de căutare şi înlocuire (se poate apăsa combinaţia de taste Ctrl+H). În caseta Find what se introduce expresia style=\".*\, iar la secţiunea Search mode (de pe acelaşi tab, Replace), se bifează opţiunea Regular expression. În caseta Replace with: nu vom completa nimic. Se poate, apoi, apăsa cu încredere Replace All.

Atributul WIDTH

Deseori, la copierea anterior descrisă este posibil să nu apară STYLE, ci direct WIDTH. Se poate folosi aceeaşi metodă precum cea descrisă mai sus, doar că, în caseta Find what se introduce expresia <([a-z]+) .*?=".*? *\/?>, iar la Replace with se trece <\1$2>.

Obs: pentru a putea elimina, de fapt orice este între anumite etichete (de exemplu, td), în loc de [a-z] din expresia anterioară, se poate pune chiar td: <td .*?width.*?>, iar la Replace with se trece <td>.

Ştergerea automată a rândurilor goale

Se întâmplă să constatăm că un fişier să aibă în conţinut multe rânduri goale (cum generează WordPress-ul la rândurile comentate, dacă aveţi instalat utilitar de evidenţiere a sintaxei).

Pentru a nu pierde timpul, eliminând manual fiecare rând – mai ales că, dacă acel conţinut rămâne în aceeaşi pagină/articol WordPress – va recidiva – se poate folosi Notepad++, alegând din meniul Edit, opţiunea Line Operations, iar de acolo se dă clic pe Remove Empty Lines (Containg Blank characters).

Change case

La fel ca şi în procesorul de text Microsoft Word (şi altele), codul gata scris poate să fie modificat (fie cu majuscule, fie doar prima literă a cuvântului mare, fie toate literele mici), astfel încât să arate cât mai practic vizualizării rapide.

Toate aceste variante pot fi apelate din meniul Edit, alegând opţiunea Convert Case to. Desigur, pot fi utilizate şi combinaţii de taste (odată ce textul este selectat):

  • totul cu majuscule: Ctrl+Shift+U
  • totul cu litere mici: Ctrl+U
  • prima literă a fiecărui cuvânt cu majuscule: Alt+U etc.

Modificare lăţime tab

În cazul în care obişnuim să avem linii de cod destul de lungi, dar şi destul de adânci ca ierarhizare, ne va interesa să avem nişte tab-uri mai înguste, astfel încât să încapă, pe cât posibil, linia pe un rând. Pe de altă parte, dacă vrem să punem accent pe ierarhizare, ne va interesa să avem tab-ul mai larg. Modificarea este uşoară, deplasându-ne în meniul Settings, opţiunea Preferences, de unde vom merge pe secţiunea Language şi vom găsi Tab size; dând clic, se va deschide un mic formular unde putem scrie altă valoare numerică.