Fig. 1 Dents

Într-o perioadă îmi făcusem un „şablon” în PowerPoint pe care-l foloseam ori de câte ori aveam nevoie să sugerez un fragment de imagine. Pentru că există aplicaţii dedicate editării de imagini, Paint.NET, o aplicaţie gratuită are astfel de posibilităţi. Sugerez câţiva paşi, nefiind obligatoriu că sunt cei mai buni:

Într-un proiect nou se umple cu Paint Bucket aria cu o culoare oricare; după-aceea se adaugă un nou layer.

Fig. 2 Layers

Folosind Lasso Select, în noul layer se selectează o regiune (formă uşor elipsoidală sau chiar dreptunghiulară, dar neregulată, atât ca formă, cât şi liniatură).

Fig. 3 Drop Shadow

Tot cu Paint Bucket, se alege albul pentru selecţia actuală, apoi se deselectează noua arie (fie folosind butonul adecvat sau combinaţia de taste Ctrl+D).

Din meniul Effects, secţiunea Distort, se alege Dents*), ajustând mărimile după „gust”. Puteţi lua ca reper, exemplul din figura 1. Folosind Magic Wand, se selectează fragmentul alb, apoi se alege Invert Selection, făcându-se tot alb. Se copiază în Clipboard, apoi se dă Paste în alt layer nou. Vom avea cele trei tipuri de layere, ca în figura 2. Se deselectează selecţia (Ctrl+D), apoi se ascunde sau chiar se şterge Layer 2.

Din meniul Effects, secţiunea Object, se alege Drop Shadow**). Pot fi alese setările ca în exemplificarea din imagine. Dacă marginile sunt prea „zdrelite”, se poate alege puţină blurare (Effects -> Gaussian Blur).

*) În funcţie de versiunea Paint.Net, poate diferi puţin aspectul, dar şi opţiunile acestui formular.

**) Este posibil ca versiunile actuale de Paint.Net să fi „pierdut” acest efect; librăria aferentă poate fi descărcată de la următorul link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 + = 22